Άρθρα

Το Κρητικό Μαχαίρι

«Χίλια μαχαίρια και σπαθιά στο δρόμο να 'ναι σπαρμένα, τσαλοπατώτα και περνώ και έρχομαι σε 'σένα».

«Απάνω στο λεπίδι του το Κρητικό μαχαίρι γράφει τις ιστορίες τους απ' που μας λεν οι γέροι».

«Είμαι μαχαίρι Κρητικό, όπλο τιμής και ανδρείας, μα είμαι και ενθύμιο ειλικρινούς φιλίας».

«Μαχαίρι μου ατρόμητο απάνω μου σε θέλω, γιατί είσαι από τα χώματα του γέρο Βενιζέλο».

Τραγουδήθηκε όσο και ο έρωτας, βάφτηκε στο αίμα όποτε οι Κρήτες θέλησαν τη λευτεριά τους, όποτε η τιμή του Κρητικού έγινε αντικείμενο χλευασμού. Στόλισε την Κρητική φορεσιά, αγκαλιάστηκε από συλλογές μουσείων, κρύφτηκε στα πιο παράξενα μέρη της Κρήτης και γράφτηκαν γι’ αυτό θρύλοι και παραδόσεις... «Ανάθεμα στον Κρητικό που δεν τιμά την Κρήτη...», λέγανε οι παλιοί, "λούζανε" όμως με ντροπή και όσους απαρνιόντουσαν το Κρητικό μαχαίρι…                

Το Κρητικό μαχαίρι: Σύμβολο τιμής και Ανδρείας  των Κρητών. Αναπόσπαστο κομμάτι της Πολιτισμικής μας κληρονομιάς , όπου συμμετείχε και συνέβαλλε σε όλους τους αγώνες των Κρητών, για την απόταξη του κατακτητικού ζυγού . Ένα μαχαίρι Κρητικό , δεν είναι ένα μαχαίρι που απλώς  αποτελείται από τα κοινότυπα δομικά  υλικά και χαρακτηριστικά που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε. Ένα κομμάτι δηλαδή λάμας  και μια λαβή. Το ξεχωριστό σχήμα του, η επεξεργασία  , τα υλικά παραγωγής αλλά και η χειροποίητη δουλειά που έχει υποστεί το κατατάσσουν στην ιδιαίτερη θέση που κατέχει στις καρδιές μας έως και σήμερα. Το Κρητικό μαχαίρι κουβαλά μια ιδιαίτερη και βαριά κληρονομιά στις πλάτες του.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα Κρητικά Mαχαίρια βρίσκονται  σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κάτι που με την σειρά του, μαρτυρά το συναισθηματικό δέσιμο των Ελλήνων μεταναστών με το Κρητικό μαχαίρι τους.