Άρθρα

Το Κρητικό μαχαίρι από χθές στο Σήμερα

Η ιστορία του Κρητικού μαχαιριού χάνεται μέσα και ανά τους αιώνες και η απόψεις διίστανται σχετικά με την καταβολή του. Ιστορικά τεκμήρια ωστόσο που βρέθηκαν σε  ανασκαφές, δείχνουν ένα μικρό αγαλματίδιο, αναπαράσταση κάποιου πολεμιστή που φέρει ένα μαχαίρι στην μέση του. Ωστόσο και πέρα από αυτό, αλλά ευρήματα δεν σώζονται, δυστυχώς στις μέρες μας. Ωστόσο μια άλλη άποψη, έρχεται να ενισχύσει μια άλλη θεωρία σχετικά με τις καταβολές του Κρητικού μαχαιριού, ένα από τα παλαιότερα και συγγενέστερα με το σημερινό Κρητικό μαιχαίρι που γνωρίζουμε, το οποίο βρέθηκε στο Τζεμπέλ - Ελ - Αράκ ( Gebel El Arak ) της Αιγύπτου.

Η λαβή του μαχαιριού ήταν κατασκευασμένη από επεξεργασμένο για την εποχή του Ελεφαντόδοτο, με περίτεχνα ωστόσο διακοσμημένα σχήματα, τα οποία αναπαριστούσαν μια μάχη ( το μαχαίρι αυτό χρονολογείται ότι κατασκευάστηκε το 3.400 π.Χ και σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου ) .

Παράλληλα στη Μυνωϊκή εποχή, και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι ο Μυνωϊκός Πολιτισμός είναι απόγονος ενός προγενέστερου Πολιτισμού, έχουμε την  πρώτη εμφάνιση εξαιρετικών δειγμάτων πανοπλιών, περικεφαλαίων και την κατασκευή όπλων, όπως μαχαιριών. Στο μουσείο του Ηρακλείου εκτίθεται αγαλματίδιο πολεμιστή, το οποίο φέρει μαχαίρι στη μέση του και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το μαχαίρι αυτό  που φέρει, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με τα σημερινά Κρητικά μαχαίρια . Άλλωστε όπως προαναφέραμε, η άνθηση των όπλων κατά την Μυθολογία ξεκίνησε από τους Κουρήτες (Δαίμονες) προστάτες τότε του Δία.

Στη σημερινή μας εποχή τα Κρητικά μαχαίρια ποικίλλουν, όσον αφορά τα υλικά κατασκευής τους αλλά και για τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται. Οι σύγχρονοι τεχνίτες των Κρητικών μαχαιριών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις σημερινές δραστηριότητες ενός πολυάσχολου ανθρώπου, δεν έχουνε μόνο περιοριστεί στην κατασκευή του Κρητικού Παραδοσιακού μαχαιριού ( Ασημομάχαιρου ), αλλά έχουν προσανατολιστεί στην πολυχρηστικότητα που πρέπει να έχει ένα μαχαίρι, για να μπορεί να απευθύνεται στον καθένα μας.

Τα σημερινά υλικά κατασκευής, είναι το κόκαλο Αγελάδας. Το αξεπέραστο για την αντοχή του, καθώς και για την ομορφιά του Κέρατο ( Τράγου ), το ξύλο ελιάς, όπως επίσης και το πλαστικό (PVC) το οποίο απευθύνεται στις καθημερινές χρήσεις μας. Αν και πολλές φορές σήμερα, ουκ ολίγοι είναι αυτοί που σπεύδουν να ρίξουν μομφή στον σύγχρονο τρόπο κατασκευής μαχαιριών. Πρέπει να τονίσουμε, ότι παρά το γεγονός ότι η κατασκευή Κρητικών μαχαιριών έχει εκβιομηχανιστεί ως ένα πολύ μικρό ποσοστό, ο τρόπος κατασκευής αλλά και οι πρώτες ύλες παραμένουν ίδιες και αναλλοίωτες εδώ και αιώνες.στο πέρασμα του χρόνου.

Σεβόμενοι λοιπόν τις σημερινές αυτές  ανάγκες των ατόμων ( outdoor activities ) εκτός σπιτιού δηλαδή δραστηριότητες όπως κυνήγι, ψάρεμα, camping  κλπ., έχουμε δημιουργήσει μια σειρά μαχαιριών Κρητικής κατασκευής που απευθύνεται στον σύγχρονο άνθρωπο.